A búzafű a frissen kihajtott, csak a sziklevelet tartalmazó búza. A búzafű fogyasztásával természetes forrásból egészíthető ki a vitamin- és ásványi anyag szükséglet.
A búzafű táplálkozás-élettani szempontból jelentős vitaminokat (C-, E-, F-, K- és B-vitaminok), ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat és enzimeket tartalmaz. A porított búzafű grammja többek között 2,4 mg C-vitamint, 1,6 g B12-vitamint, 10,6 g folsavat, közel 300 g béta-karotint, 30 mg káliumot, 200 g vasat, 18,2 g cinket, 0,1 g szelént, 300 g luteint tartalmaz. Legjellemzőbb hatóanyaga a klorofill, mely a növényi anyagcsere legfontosabb jellemzője. A búzafű por 5,4 mg/ g klorofillt tartalmaz.
A porból kiváló italok és ételek készíthetőek, elkészítésének csak a képzelet szab határt.