Hajdina

Nézet:
Sorrend:

Hajdina az ősi magyar alapgabonák egyike. Kiváló beltartalmú tulajdonságokkal rendelkezik.

A hajdina magas rost-, többféle eszenciális aminosav- (metionin, lizin, arginin), telítetlen zsírsav-, valamint vitamintartalma (B1, B2, E, P /rutin/) miatt különösen kedvező.

  • Alacsony nátrium tartalmú, fogyasztásával korlátozódik a túlzott nátriumbevitel, így ajánlható magas vérnyomás kezelésére. 
  • Rutintartalma erősíti a kötőszövetet és az érfalakat, vénás betegségeknél kiegészítő kezelésként fogyasztható.
  • Magas rosttartalma növeli a bélperisztaltikát, gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a gyomor ürülési sebességét, éhség érzetet, és a tápanyagok felszívódását. 

Fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és a vastagbél, végbél daganatos elváltozása, csökkenthető a koleszterin és a zsírsav szint szervezetben, valamint jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Nagyon alacsony a vékonybél nyálkahártyáját irritáló prolamin koncentrációja, így alkalmazható lisztérzékeny betegek diétájában, az egyéni tűrőképesség figyelembevételével. Alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.

1 450 Ft

A hajdina -más néven pohánka- a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).

Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.

1 330 Ft

A hajdina (vagy pohánka) értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Számos kiváló beltartalmi értéke közül is kiemelendő 26%-os rosttartalma. A magas élelmi rost bevitel nemcsak az emésztési problémákkal küzdőknek és fogyni vágyóknak fontos, hanem kedvezően befolyásolja a koleszterin lebontást is.

940 Ft

Naturgold bio hajdina főzésre, sütésre 400 g

A hajdina remek ásványianyag-, vitamin- és rostforrás.
A hajdinában található flavonoidok pozitívan befolyásolják az szervezet védekezőképességét és segítenek az érfalak megerősítésében. 

A hajdina segít fenntartani a normál energia anyagcserét, támogatja az immunrendszer működését, segít fenntartani az egészséges csontozatot és fogakat.

Kiváló alap számos étel elkészítéséhez, ajánljuk levesbetétként, köretként, salátákhoz.

Tárolása: napfénytől védett, száraz, hűvös helyen.

1 425 Ft

Ez az ázsiai eredetű gabonaféle igen sokrétűen felhasználható. Régebben leginkább kását készítettek belőle, azonban nem árt tudni, hogy köretként is igen finom, a magjából pedig liszt készülhet.

Értékes vitamin forrás, valamint igen magas a rosttartalma is. A benne található szénhidrát több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz, további 20% pedig rost.

Csaknem a teljes B-vitamincsoport megtalálható benne, illetve jelentős E-vitaminforrás. Kiváló antioxidáns, flavonoid és rutin (P-vitamin) is van benne.

Felhasználás: 1 rész hajdinát 3 rész vízben kb. 25 perc alatt puhára főzünk majd köretként fűszerekkel hagymával ízesítve vagy édesen mézzel vagy mazsolával fogyaszthatjuk

1 210 Ft
Nézet:
Sorrend: